KRİPTO PARA TİCARETİ ve YATIRIMI YASAKLANDI MI?

 16 Nisan 2021 tarihli 31456 sayılı Resmi Gazete'de" Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik" yayınlandı. 

Yönetmelik 30 Nisan 2021 itibarıyla yürürlüğe girecek.

Bu yönetmeliği bir hukukçu gözüyle yorumlarsam şunları söyleyebilirim:

1- Yönetmelik kriptoparalarla (bitcoin ve diğer altcoinlerle) ticaret yapılmasını (mal veya hizmette alım satımda kullanılması veya ödeme yapılması)yasaklıyor (md 3 fıkra 2) Demek ki hukuken elektronik ticaret ancak para veya elektronik yahut sanal para ile gerçekleştirilecek. (Kriptopara ile sanal paranın farklı kavramlar olduğuna dikkati çekmek isterim)

Böylece,kriptoparalar üzerinden özellikle vergi kaçırmanın ya da kara paranın aklanmasının önüne geçilmesi amaçlanmış olabilir.


2-Yönetmelik kripto paralarla elektronik ticaret yapan platformlara (aracı/ borsa şirketler) bu yönde faaliyette bulunmayı da yasaklıyor. (madde 3 fıkra 3).Böylece bu şirketler açık kalacak,faaliyetlerini sürdürecek fakat sadece kriptoparayı yatırım amaçlı tutmak isteyen yatırımcılara hizmet verebilecek gibi bir anlam çıkıyor.


Fakat Yönetmeliğin 4.maddesinde bu nitelikteki şirketlerin saklama hizmetine aracılık da edemeyeceği ifade edilmiş.Öyleyse kripto paranın yatırım amaçlı kullanılması da yasaklanmış görünüyor. Yani düzenleme "belirlilik" ilkesinden uzak şekilde hazırlanmış ve yoruma açık.

Peki aktif kullanıcılar yaptırıma uğrayacak mı? Yönetmelikte kullanıcılar (ve kripto para borsaları) için yaptırım hükmü yok. Kaldı ki cezai ve idari yaptırımlar zaten yönetmelikle değil ancak kanunla konabilir.

Düzenlemenin kayıt dışılığı ne boyutta önleyeceği ise kuşkulu. Zira yatırımcılar veya alışveriş yapanlar Türkiye merkezli şirketler yerine yurt dışı merkezli şirketler üzerinden bu işlemlerini yaparlarsa (veya Monero gibi varlıkları kullanırlarsa) "izlenmekten" teknik olarak kaçabilmeleri mümkün.Zaten blokzincir sistemi esasen izlenmekten kaçmak isteyenler için uygun bir altyapı kuran bir mantık üzerine kurulu.

İkincisi,düzenlemenin yasal dayanağı olduğunu söylemek de güç.Zira blokzincir veya kriptopara ile ticaretin düzenlenmesine ilişkin yasal düzenleme mevcut değil.Yasal düzenleme olmadan da yönetmelik ile elektronik ticaretin sınırlandırılması ise değişik hukuki tartışmalarla sorunları da beraberinde getirebilir.

Son olarak,Dünyada blokzincire ve kripto paraya yönelimin arttığı bir dönemde,bankalar ve işletmeler kendilerini "yeni ekonomik ve hukuku düzene" uyarlarken,muhtelif ülkeler kriptoparaları ve bu para birimleri üzerinden yapılan ticareti destekleyici yasal düzenlemeler yaparken Türkiye' de ticareti düzenleyici yasal düzenlemeye gitmek yerine "yasaklayıcı" bir düzenlemenin üstelik de "yönetmelik" ile yapılması ülkemizin bu alandaki teknik ve hukuki gelişmelere yeterince uyum gösteremeyeceğinin belirtisi olarak yorumlanabilir. Türkiye' nin bu alandaki hukuki ve ticari gelişmelerden geri kalmaması gerektiği fikrindeyim.Yasaklamak yerine bireysel mağduriyetleri de önleyici, denetimi de sağlayacak yasal düzenleme getirilmesinin daha doğru olacağını düşünüyorum.

Velhasıl alınan kararın hukuki tartışmaları ve sorunları da beraberinde getireceği anlaşılıyor.

Konu hakkındaki videom için tıklayınız. 


Bu blogdaki popüler yayınlar

ISRARLI TAKİP SUÇU