BAZ İSTASYONLARININ KALDIRILMASINDA YENİ HUKUKİ SÜREÇ

 Bu yazımda bilişimden farklı bir konudan bahsedeceğim. Esasen bilişimden çok da farklı olduğunu söylemek mümkün görünmüyor çünkü artık cep telefonları ve internet hayatımızın zorunlu unsuru haline geldi. Hele ki pandemi sürecinde eğitim ve iş için de interneti kullanıyoruz. Bazen mobil telefonlarımız da çok işe yarıyor. 

Mobil telefonların çalışması için tabi ki baz istasyonlarına ihtiyaç var. Bu istasyonların elektromanyetik radyasyon (EMR) yayarak sağlığa zarar verdiği de pek çok bilimsel çalışmada kanıtlandı. 

Ancak baz istasyonlarının sağlığa zararlı etkileri nedeniyle kaldırılması yönündeki davaları 2011 yılından beri Yargıtay reddediyor. Anayasa Mahkemesi de birkaç kez bireysel başvuru yoluyla yapılan taleplerde "ihlal yoktur" kararı verdi. 

Özetle, eğer sağlık etkilerinden ötürü istasyonun kaldırılmasını isteyecekseniz, istasyonların sağlığa zararlı olduğunu kanıtlayacaksınız. Bu yetmeyecek, sağlığınızın istasyondan kaynaklanan radyasyondan ötürü bozulduğunu da somut sağlık raporuyla kanıtlayacaksınız. Yani yargıya bu yolla başvurursanız işiniz çok zor. 

Fakat eğer istasyon sizin sözgelimi tam önünüzde bir direkte dikiliyse ve manzaranızı bozuyorsa buradan hareketle dava açabilirsiniz. Keza açılacak davada baz istasyonunun o yerdeki varlığının sizin taşınmazınızın değerini düşürdüğünü; bu nedenle de sözgelimi eviniz 10 lira ise satmak istediğinizde evinizi 5-6 liraya belki satabileceğinizi veya satamayacağınızı; yahut kiraya vermek istediğinizde normal ve emsal kira bedelinden düşük bedele kiraya verebileceğinizi (veya kiraya veremeyeceğinizi) iddia ederek bir dava açabilirsiniz.

Bu davada mahkeme gayrimenkul değerleme uzmanı, harita mühendisi ve fen bilirkişisinden oluşan bir heyet belirleyip olay yerini görmeye gidecektir. Heyet, istasyonun oradaki varlığının sizin taşınmazınızda değer kaybına neden olup olmayacağını değerlendirip rapor verecektir. Rapor olumlu olursa davayı kazanma olasılığı var (ve bu şekilde kazanılan davalar mevcut). 

Bu yol dışında baz istasyonlarının kaldırılmasına ilişkin davalardan hukuki süreçte sonuç almak çok zor. 

Her zamanki gibi "konuyu bilen" hukukçulardan yardım alınmasında yarar olduğunu söylüyor ve aşağıda konu hakkındaki kısa videomu paylaşıyorum. 

https://youtu.be/0ZTLg8qKRTc

Bu blogdaki popüler yayınlar

ISRARLI TAKİP SUÇU

İNTERNET HABER SİTELERİ HK MAKALEM